Welkom in Epe van 4 t/m 7 juni 2019
24 mei 2018

Voorzichtig met rhino!


Helaas is bij verschillende paarden op een aantal plekken in Nederland het rhinovirus geconstateerd. Rhinopneumonie is een vorm van herpes die onder paarden voorkomt. Zo vlak voor de vierdaagse is het dan ook belangrijk goed op de gezondheid van jouw paard te letten. Om te voorkomen dat het virus zich bij de vierdaagse gaat verspreiden willen wij jullie vragen extra alert te zijn op de symptomen van het virus.

sickhorseZieke paarden worden verkouden met koorts. Ze zijn vermoeid, hoesten en er loopt wit of geel snot uit de neus. De symptomen komen veel bij jonge paarden voor, oudere kunnen ongemerkt ziek zijn, maar wel andere paarden besmetten. De oorzaak is een verminderde werking van het afweersysteem. Dit kan veroorzaakt worden door stress of vermoeidheid. Paarden besmetten elkaar van neus op neus. Meestal is het paard enkele dagen ziek. Bij drachtige merries is het gevaar groot, zij kunnen hun veulen verliezen. Er is ook een variant die ervoor zorgt dat het paard verlamd raakt en zal overlijden. In alle gevallen is de ziekte van het paard besmettelijk.

Om te voorkomen dat het virus verspreid is het belangrijk besmette stallingen te sluiten voor bezoek van buitenaf en geen paarden van en op het terrein te laten gaan. Kom dus niet met een paard vanaf een besmette stal naar de vierdaagse. We willen natuurlijk allemaal onze paarden gezond houden en vertrouwen erop alle deelnemers via de nieuwsbrief en dit bericht goed geïnformeerd te hebben over de gevolgen.