Nieuwsoverzicht

27 mei 2024

Expositie Paard in Beeld


Ter gelegenheid van de 30e editie hadden Ellen Pitlo (paardenfotograaf en schrijver), Myrthe van der Meer (beeldend kunstenaar en schrijver) en Diana Joseph (beeldend kunstenaar) het idee om een gezamenlijke paardenkunst expositie te presenteren in het KEKhuis, voorafgaand aan de Paarden4daagse.

Toen echter het onverwachte nieuws kwam dat de Paarden4daagse na deze 29e editie ging stoppen, hebben ze snel besloten om deze expositie een jaar naar voren te halen en op 1, 2 en 3 juni paarden(kunst)liefhebbers te verrassen met paardenkunst in vier verschillende disciplines - van beeldbouwen tot fotografie en van schilderen tot schrijven.

De expositie wordt zaterdag 1 juni om 16:00 uur feestelijk geopend door Arjen Heerema. U bent vanaf 14:00 uur van harte welkom! De kunstenaars zijn de hele expositie aanwezig en delen graag hun verhalen met andere paarden- en kunstliefhebbers!

 

expositie Paard in Beeld

 

Diana Joseph is 'beeldbouwer'. Haar motto luidt: 'Twisting the past'. Zij raakte al vroeg gefascineerd door de tijdloze schoonheid van beelden en objecten uit Euro-Aziatische culturen. Haar werk is als een moderne knipoog naar het verleden: “Met name de paardenbeelden uit de Chinese Tangdynastie zijn een onuitputtelijke bron van inspiratie voor mijn sculpturen. Het combineren van materialen als kunsthars met kneedbare epoxy bieden mij de mogelijkheid heel gevarieerde werken te maken, van kleine ezeltjes tot levensgrote paarden.”

Myrthe van der Meer schreef en illustreerde diverse boeken (onder andere PAAZ), maar haar schilderijen en beelden draaien allemaal om haar grote liefde: het paard. “Paarden zijn voor mij één en al tegenstrijdigheid: sterk maar kwetsbaar, lomp maar elegant, gevoelig en koppig, aan de ene kant ware balletdansers en aan de andere kant idioot onhandig. Om dat allemaal te vangen, experimenteer ik graag met de meest uiteenlopende materialen. Het belangrijkste blijft echter de emotie: niet dat wat je ziet, maar dat wat je erbij voelt.”

Ellen Pitlo is als fotograaf steeds opnieuw op zoek naar de essentie van het paard. “Om die essentie vorm te geven, maak ik gebruik van beeldbewerking. Voor mij zijn paarden op hun mooist als ze ruimte hebben voor interactie, dus fotografeer ik ze dan ook het liefst in vrijheid.” Maar dat is nog niet alles, Ellen is ervan overtuigd dat paarden ons iets te vertellen hebben en heeft hier inmiddels 2 boeken over geschreven, Tussen vrouwen en paarden en Dansen met Cheyenne. Ook deze boeken zijn tijdens de expositie te zien en te koop.

Openingstijden:
zaterdag 1 juni van 14:00 - 17:00
zondag 2 juni van 11:00 - 17:00
maandag 3 juni van 11:00 - 17:00

Locatie:
KEKhuis voor kunst en cultuur, Beekstraat 5 in Epe.