Nieuwsoverzicht

14 mei 1997

Paardenvierdaagse Epe wordt volwassen


Nieuwe samenwerking met Apeldoornsch Gerij pakt bij voorbaat goed uit

Met 110 deelnemers plus nog een reservelijst is de vijfde Eper avondvierdaagse voor ruiters en menners volgroeid. Met zestig ruiters en vijftig menners is de limiet van 100+ bereikt waar 't om het deelnemersaantal gaat. Nog volop in de groei zit de avond-paardenvierdaagse waar het de entourage en faciliteiten betreft. Een nieuwe, royalere startplaats met meer voorzieningen, een nieuwe 'eindverantwoordelijke', de keuze uit twee afstanden, programmaboekje, sponsors, feestelijke slotavond: de vierdaagse wordt volwassen.

De organisatoren mogen hun aanbod met recht uniek noemen. Nergens anders in Nederland wordt, in navolging van vierdaagses voor wandelaars, fietsers ofzwemmers, een dergelijke avondvierdaagse voor paardensporters gehouden. Dat moet dan ook een van de redenen zijn van de inschrijvingen uit alle windhoeken van Nederland.

Vijf jaar geleden begonnen als activiteit voor regionale ruiters en menners is de tocht nu bij uitstek een trekpleister voor deelnemers van buiten de regio. Woonplaatsen als Amstelveen, Krimpen aan de IJssel, Ruurlo, Grootebroek zijn er voorbeelden van. Vooral voor wie uit het kale polderland komt, spreekt vier avonden rijden over de Veluwe tot de verbeelding. De deelnemers van ver - meer dan de helft - zoeken die week, van dinsdag 19 tot en met vrijdag 13 juni, niet alleen een plaatsje voor zichzelf maar ook voor hun viervoeters.
Vandaag sluit de inschrijftermijn, maar half april al was de limiet bereikt en zijn reservelijsten aangelegd.

Veranderingen in de organisatie lijken bepaald in het voordeel van het evenement uit te vallen. De Eper rij- en menvereniging De Vrije Teugel, op papier organisator van de eerste vier avondvierdaagses, haakte af. De club streeft naar kleinschaligheid en vond de activiteit te groot worden.

De commissie die de daadwerkelijke organisatie doet, zocht en vond onderdak bij 'de buren', de menvereniging 't Apeldoornsch Gerij, die als mede-organisator van de Emster Rijtuigendag al in de gemeente Epe actief is. ,,'t Apeldoornsch Gerij was meteen enthousiast. Zij zijn bovendien goed ingespeeld op de organisatie van grotere evenementen. Zij kunnen zó een groep vrijwilligers oproepen, hebben zelf allerlei spullen die je nodig hebt, zij zijn het gewoon gewend", ontdekten de Eper organisatoren Simon Waardenburg en Marian Faber. Het tweetal vormt samen met Albert Schoppert, Irma Wensink, Marian en Hans Vink, Jan Pannekoek, Harm Kuipers en (Apeldoorns Gerij-vertegenwoordiger) Tiemen Tiemens de commissie die het allemaal op poten gaat zetten.

Uit elkaar
De deelnemers wacht een gedegen voorbereid evenement. Het Hippisch Centrum wordt verruild voor een ruimer terrein tussen Officiersweg en Jagtlustweg (nabij de ingang van recreatiecentrum De Jagerstee. Daar zal het ene weiland gereserveerd zijn voor de auto's-met-trailers en de veewagens, het andere voor de ruiters en aanspanningen. De Officiersweg dient als aan- en afvoerroute voor de gemotoriseerde pk's, de Jagtlustweg voor de pk's van vlees en bloed, zodat zij elkaar niet meer in de weg zitten.

Een tent op het terrein is het centrale punt. Daar is de start- en finishtafel en daar kunnen deelnemers en toeschouwers zich laven, uitblazen en napraten.
Elke avond gaan de ruiters en menners op pad voor routes van 15 of 25 kilometer. De langste afstand is nieuw en het resultaat van een (geslaagd) experiment vorig jaar. Is voor het gros 15 kilometer per avond een mooie afstand, de getrainde (endurance) ruiters willen (en krijgen nu) meer.

Privilege
Dankzij goede connecties met bos- en landgoedeigenaren en -beheerders stelden de organisatoren routes samen die al even uniek zijn. Een aantal wegen en paden gaat alleen voor de vierdaagse voor paardengebruik open. De deelnemers danken dat privilege aan de goede ervaringen die de wegeigenaren met de organiserende commissie hebben. "We slepen alle wegen na gebruik; we laten alles weer netjes achter. En je moet je afspraken nakomen", geeft commissievoorzitter Waardenburg een lesje organiseren. "Dat trekt steeds meer eigenaren over de streep."

Te jonge rijders (van onder de 14 jaar) worden geweerd. omdat zij de verantwoordelijkheid nog niet aan konden, zo bleek bij de eerste tochten. Veertien- tot zestienjarigen kunnen slechts onder begeleiding van een (te paard meerijdende) volwassen begeleider meedoen. Waar mogelijk rijden ruiters en menners een eigen route, waar zij hun eigen tempo kunnen kiezen zonder het elkaar lastig te maken.

Door de ruime starttijd (17.00-19.30 uur) gaan de deelnemers zeer verspreid door het bosgebied. Pas de vierde avond komt de groep in haar geheel bij elkaar. De deelnemers verzamelen zich op de parkeerplaats op de Wachtelenberg en trekken gezamenlijk het dorp door voor een feestelijke intocht. De organisatie haalt er nog wat extra paarden bij voor een showelement.

Bron: Nieuwe Apeldoornse Courant